ARTFEX Hundbur

Äntligen har vi köpt oss vår allra första kombi, det blev en Saab 95, enormt bra skick. Iom detta kunde vi också äntligen köpa en hundbur så Holger åker säkrare i bilen, hundbältet kändes inte sådär jätte bra, det var mysigt att kunna ha honom nära i baksätet, men vid en krock eller liknande skulle han nog slå sig rejält.

Jag satte mig ned och läste vilka krav en hundbur bör uppfylla och annat som är värt att tänka på. En sak visste jag sedan innan och det var att buren måste vara krocktestad. Inte bara för Holger skull men för alla passagerares skull, vid en kollision flyger annars en sämre, klenare bur ihop antingen som ett korthus och blir till en dödsfälla för hunden i den, eller så kan den skada passagerare rejält.

Tester man gjort visar sig nämligen att många burar vid kollision trycks in i baksätena de står bakom och skadar passagerare allvarligt som sitter i dem.

Nä, buren ska vara rejäl, man ska kunna förankra den och den ska vara krocktestad. Hittills är bara ett femtal burar krocktestade så jag hade inte så många att välja mellan.

Men jag hittade jag en svensk modell som jag fastnade för, ArtFex hundbur, från ArtFex

Man kan skruva fast den eller göra som vi, hålla den på plats med hjälp av ett slags bälte man kunde köpa till, så slipper man göra synliga skruvhål. Man måste fortfarande skruva för att verkligen få buren att sitta fast, men då skuvar man dit lastögglor som man sedan hakar fast burens bälte i. Eller så går det också att skruva underifrån, alltså under golvluckan i baksätet, se övesta bilden.

Buren är så rejäl att jag kan tänka mig att det ska väldigt mycket till innan den skulle tryckas ihop, skulle bakluckan på bilen bli intryckt finns en evakueringslucka på buren så man kan lyfta ur hunden från baksätet sett.

Det finns också en låsanordning om man vill låsa buren, dessutom har luckan gasdämpare så den öppnas och stängs mjukt. Buren är också praktisk att ta med sig på utställningar då ovansidan taket är i räfflat hårt gummi som du kan använda som borst och trimbord. Botten är också i gummi, vilket minskar ev skrammel, just denna bur är helt skrammelfri.

Finns i olika storlekar och kostar från 2600 kr, exkl frakt och bälte.

Bur-övning:

Jag var lite orolig att Holger skulle känna sig ensammen att sitta själv där bak, men det har gått jätte bra! Vi började med enkla bur- övningar inne, den fick stå i vardagsrummet ett par dagar och han fick klick och godis när han gick in i den. Efter ett tag kunde vi stänga luckan också.

Efter att vi tränat detta inne, moterade vi fast den och började med i- och ur hopp från bilen. Han tyckte verkligen det var jätte skoj att hoppa in i buren- man fick ju massa godis!

Sedan tog vi vår första sväng, jag satt med Holger i bagaget så han inte blev otrön. Nästa tur satt jag i baksätet så han såg mig hela tiden, och efter några turer på det viset kunde jag också sitta i framsätet och Holger helt själv där bak. Inte ett ljud hörs från honom, han sitter eller ligger ner så fint och lugnt. Han har nu absolut inga problem att hoppa i buren utan älskar fortfarande att åka bil!

Tänk på hur viktigt det är att inte låta hunden vara lös i bilen, en stor hund som far runt i bilen vid en kollision väger plötsligt ett ton och då spelar det ingen roll hur mycket bälte du själv har. Dessutom är det lag att du måste ha hunden i bur eller i bälte! Där jag köpte buren sa de också att tanken är att det så småningom också ska bli lag på att buren ska vara krocktestad.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: