Sommarkatter- en seglivad myt

Jag blir så trött på allt snack om dessa sommarkatter som ska vara anledningen till att vi har över 100.000 hemlösa/förvildade katter i Sverige.

Fenomenet sommarkatter existerar säkert men inte alls i så stor utsträckning som sägs. Allvarligt, kan det finnas så många människor i Sverige som saknar sådan sympati för djur att de skaffar dem över sommaren och sedan lämnar den lilla katten att dö? Nja lite bättre djurhållning har vi faktiskt. Det förekommer säkert men långt långt ifrån den största anledningen till alla lösspringande katter.Vi har lika stort problem med katter året om.

Anledningen till att myten fortsätter skulle kunna bero på att vi svenskar har så otroligt svårt att ta till oss och erkänna att vi är dåliga på att ta hand om våra djur- jag menar, katten får ju gå fritt ute precis som den är skapt till, eller att det är onaturligt att kastrera katter, är mångas åsikter. Det passar heller inte in i bilden av oss svenskar som är sådanna friluftsmänniskor och djurvänner, att vi är orsaken till att så många katter lever utan hem.

Katter finns ej naturligt i vår fauna, vill jag poängtera.

Jag önskar att vi alla kunde ta klivet från vår bild av elaka barnfamiljer som lämnar den lilla katten vind för våg när hösten kommer, och istället förstå att problemet ligger i att våra utekatter inte är kastrerade och id-märkta. Det är där problemet ligger. Vistte ni också att p-piller ej är någon garanti för att det inte blir kattungar? Det enda p-piller hos katt gör är att katten ej löper, men blir katten betäckt så kan det bli kattungar ändå.

Så anledninge till att så många katter far illa är just att så otroligt många kattungar föds ute och sedan blir ivägjagade av mamma och blir förvildade, eller att utekatter blir ivägjagade av andra katter. De får i sin tur kattungar och sen är det igång. En honkatt kan ge liv åt över 100 kattungar under sitt liv. Kanske hälften av dem blir honor som i sin tur ger liv åt 100-150 kattungar, ja ni förstår. Så många nya hem finns det inte åt dessa stackars kattungar i Sverige. Antingen så avlivas de, ges bort eller blir hemlösa, en liten del av de hemlösa fyller våra ketthem. Skulle vi ge hem åt alla hemlösa ktter så skulle det behövas över 2000 katthem.

Det är inte heller så att kattmamman kommer hem med sina ungar utan många kullar föds och växer upp ute. Jag har sett många kullar som föds ute där ägaren lokaliserats och sedan nte alls trott att mamman födde ungar ute. Så det är omöjligt för en kattägare av en fertil honkatt att påstå att hon ej föder upp kattungar ute.

Det är inte heller bara honkatternas ägare som bär ansvar, jag menar, det behövs ju en hane för att det ska bli kattungar också.

Har du en okastrerad utekatt så ta ditt ansvar som kattägare och kastrera din katt, du gör inte bara din egen katt en tjänst- utan Sveriges alla huskatter också. En kastrering kostar inte många hundra kronor. Du får också en mindre stressad katt som febrilt måste försvara sitt revir och katten får samtidigt betydligt mindre revir och går inte lika långt.

Kunde vi bara börja kastrera huskatterna och id märka dem så höjer vi samtidigt dess status och tillslut kanske problemet med hemlösa katter i Sverige tillslut försvinner!


3 responses to “Sommarkatter- en seglivad myt

 • Hanna

  Det måste ju vara både billigare och lättare att kastrera katten istället för att ge den P-piller.

 • Jacob

  Där jag bor finns det verkligen skäl för beskrivningen sommarkatter.
  Jag bor mitt på Österlen, ute på landet, mitt i idyllen. Själv har jag några katter här på gården. Steriliserade sedan många år. Hos grannarna ser det likadant ut. Några sterila katter för att hålla undan möss och sork.
  Men lagom till slutet av augusti så brukar det dyka upp några ungkatter. Snälla och tillgivna, och absolut inga vildfödda katter. Vissa har t.o.m. halsband (aldrig ägarinfo). Man sätter ut annonser i lokaltidningar och affärer. Men aldrig hittar man någon ägare.
  Slump? Fertila katter som föder handtama ungar? Nja, är inte så säker på det.

  • emilies1

   Hejsan!

   Tack för din kommentar!

   Jag känner att rubriken kanske är lite orättvis, för detta inlägg handlar egentligen om att det är en myt att sommarkatter är orsaken till alla hemlösa katter vi har i Sverige, inte att sommarkatter inte alls finns- för de förekommer, men inte alls så vanliga som många tror, det är det budskapet jag vill sprida!

   Katterna du beskriver som dyker upp framåt hösten behöver inte vara sommarkatter, det finns flera eventuella förklaringar!
   Den främsta anledningen till alla tama ung-katter på hösten är att de nya ägarna låter dem gå ut på fri tass på tok för tidigt, och de villar bort sig snabbt och tas därmed som ”sommarkatter” eftersom de är tama. Vissa katter kan behöva vara innekatter över 6 månader i ett nytt hem och sedan successivt lära sig vara ute och var den bor. Många tror att de genast kan släppa ut katten och då går det som det går…

   Jag har jobbat med katthem under många år och det är skrämmande hur få personer som faktiskt lägger ner vikt på att finna sin bortsprungna katt, jag skulle säga att 70% av katterna som kommer in till katthem är katter som har ett hem men som sprungit/villat eller blivit bortjagade från sitt hem och det är inte många som ringer och frågar Polis eller oss om vi fått in katten heller.

   Men det kan såklart mycket väl vara så att det faktiskt är ”sommarkatter” ni finner när hösten närmar sig, det säger jag inte!
   Men syftet med inlägget du kommenterade på var väl egentligen att de inte inte är anledningen till alla hemlösa katter vi har i Sverige. Jag vill förtydliga att de inte alls är så vanliga som många tror!

   Sorry för misstörståndet!

   Ha det gott!

   Med Vänlig Hälsning Emilie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: