Att vara allergisk och leva med djur

Att vara pälsdjursallergiker behöver automatiskt inte betyda att det inte går att leva med djur. Jag vet många som har astma eller allergi mot sina katter men ändå lyckas göra det möjligt att leva med dem. Som liten var jag allergisk mot många djur, speciellt katter. Hundar var egentligen det enda som jag tycktes tåla. Idag har jag vuxit ifrån de flesta allergierna, dock har jag problem med hästar och en del små gnagare, jag kan också känna av lite kli i näsan om jag besöker en kattuppfödare med många fertila katter och dofter.

Jag tänkte ge några små tips man kan testa för att underlätta livet med djur men det betyder inte att alla klarar av det, ibland går det inte. Men det kan vara värt att testa om du inte har en så pass allvarlig allergi.

Tala alltid om för uppfödaren så denne är medveten om att det kanske inte kommer fungera med djuret pga allergin. Är uppfödaren inte med på noterna och inte kan tänka sig ta tillbaka djuret om det inte fungerar eller nekar dig köpet så hitta en annan uppfödare, detta är ingen seriös en som bryr sig särskilt mycket om sina djur och var de hamnar, eller att ge människor en chans. 

1. Det finns faktiskt djur som anses vara lite mer allergivänliga. Därmed inte sagt att alla tål dem, det är så pass olika vad man inte tål hos pälsdjuren, det kan vara pälsen, mjället i pälsen, huden, salivet som tex katten tvättar hela kroppen med, urinet etc.

Det finns flera kattraser och hundraser som dels är nakna eller har päls som hårar obetydligt. Mina katter är t.ex av rasen Devon rex som har kort krullig päls som knappt fäller, många allergiker tycks tala dem och många gör det inte som hälsar på oss.

Det finns också Cornish rex som liknar Devon, de har i princip samma typ av päls men ser aningen annorlunda ut, de hårar också mycket lite.

Sedan har vi den snygga Sphynxen som är naken, med vissa undantag.

I hundväg finns också nakenraser, men också Pudel, Portugisisk vattenhund och schnauzer som inte hårar lika mycket, kan fungera för en del. Men fundera först om rasen passar dig också, det är såklart viktigt att hundens egenskaper passar din livsstil också!

Kort sagt, det går att försöka med en ras som sägs vara mer allergivänlig, men det är inte givet att du tål djuret för det.

2. Ha ”djurfritt” i ditt sovrum, du är som allra känsligast när du sover, dessutom kan det vara skönt att ha ett rum fritt från det du inte tål

3. Dammtorka istället för att dammsuga. När du dammsuger virvlar det runt massor av partiklar och damm och kan istället bara förvärra det hela. Föredra att istället torka golvet med varmt vatten och dammtorka hyllor med fuktig trasa.

4. Lägg filtar/tyg på djurets favoritställe i tex soffan som du lätt kan tvätta med jämna mellanrum.

5. Använd Furminator. Detta är ett verktyg som minskar katten eller hundens fällande med 80-90% påstår man. Jag har själv aldrig testat den men jag vet flera som gjort det och de är riktigt nöjda.

6. Försök att inte ha djuret uppe i ansiktet nära ögon och näsa.

7. Bada djuret med jämna mellanrum. Dock aldrig för ofta och använd såklart ett milt schampo ansett för djurtypen eller för barn, finns att köpa på Apotek.

8. Ge bra foder, djur som får sämre foder tenderar att håra mer och producera mer mjäll då de blir torrare i huden, vilket gör att många allergiker blir känsligare.

7. Rensa kattlådan flera gånger om dagen. Det ska du såklart alltid göra, men en låda med kiss i luktar lite och för dig som är känslig mot urinen blir det jobbigare.

8. Undvik många djur, ett par högst. Ju fler djur desto större risk för allergi, enligt mig.

9. Vädra mycket när vädret tillåter.

10. Investera i en luftrenare, kostar några tusenlappar men jag tror absolut att den fungerar och underlättar enormt! Finns att köpa om du klickar här

Bara för att Du är allergiskt betyder det automatiskt inte att Du måste leva utan djur!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: