Här kan du läsa mycket bra om BYB

Många frågar vad BYB betyder, som jag ofta pratar om. Det betyder Back Yard Breeding och här kan du läsa allt om det!

Här kommer första urklippet ur artikeln

Back yard breeding

Back yard breeding avser de som föder upp katter för skojs skull, eller för ren vinnings skull, utan någon seriös avsikt med aveln. Vi på Kattstatus tar avstånd från Back Yard Breeding då det innebär att många köpare luras, och många katter som ingår i aveln far väldigt illa.

Följande artikeln är skriven i avsikt att visa på skillnaderna mellan Back Yard Breeding (förkortas BYB för de som inte vet) och seriös raskattuppfödning. Observera att BYB finns inom både blandrasavel och renrasavel, en BYB kan se seriös ut, det är därför viktigt att som köpare alltid ställa frågor och läsa på inför köpet. Om du stöter på en uppfödare och känner dig utsatt för tredje gradens förhör, ta då inte illa upp utan inse att du troligen stött på en uppfödare som vill se till att dess kattungar hamnar hos rätt person och att du som köpare får en kattunge som passar just dig och som kommer att göra dig lycklig i många år framöver!

Back yard breeding 

1. Motivet för avel:

 ”det är kul”,

 ”bra för barnen”,

”vill ha söta kattungar efter sin hona”.

 ”för att tjäna pengar”.

 Gör inget urval på köpare och vägrar sällan att sälja, även om köparen är olämplig.

2. Avlar på familjens katt med hane av samma ras och/ eller annan rasblandning.  Är endast intresserad av att få fram renrasiga eller delvis renrasiga kattungar. Har ingen förståelse eller intresse för genetik, stamtavlor,  blodslinjer, eller avelsprogram.

3. Även om katten (far/mor till kattungarna) kan vara väl älskat, testas de inte för genetiska problem inom berörd ras/raser, inte heller tas hänsyn till andra genetiska problem som t ex navelbråck eller kryptorchism

4. Kattungarna veterinärbesiktigas inte och vaccineras mycket sällan. Uppfödaren är okvalificerad att ge hjälp om det uppstår problem. 

5. Säljaren har liten kunskap om rasens/rasernas historia, om rasklubbens rekommendationer eller om rasstandarden. Kan hävda att detta  spelar ingen roll eftersom  kattungen skall vara ”bara ett husdjur”.

6. Ungar föds upp i provisoriska inkvarteringar, ibland ohälsosamma, vilket tyder på brist på långsiktiga investeringar i avel och brist på sann omsorg för kattungarnas välbefinnande. 

7. Trots de bara säljer ”husdjur”, kan de visa upp registreringspapper på föräldrarna och skryter gärna om alla olika titlar  i stamtavlorna, som bevis på kvalitet. Ändå har säljaren inte ökat sin egen kunskap genom att delta i kattklubbar, rasringar eller lokala föreläsningar. Är inte  intresserad av  att ställa ut sina egna katter för att ”bevisa” kvalitet.

8. Kan vara ovillig att visa en köpare hela kullen eller att visa upp mamman till kullen. Kan inte, eller kommer inte att jämföra/kritisera ungarna eller deras  förfäder. Pratar bara om hur söta kattungarna är.

9. Priserna ligger några tusen under en rasren registrerad kattunge men marknadsförs som en renrasig oregistrerade eller blandras (obs kan även vara renrasig registrerade med stamnamn till fullpris), eftersom en BYB vill bli att kattungarna flyttar snabbt och få bra betalt. Har ofta inga problem att sälja över telefon/mail eller att lämna över katten snabbt och lätt. Har i många fall inga problem att sälja ungarna innan 12 veckors ålder trots lag på detta

10. Känner ingen oro inför framtiden för enskilda kattungar, eller rasen/raserna som helhet. Om du inte kan behålla din kattunge får du ingen hjälp eller stöd i omplaceringen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: