Hönshus o Hedemora

Våra planer på att bygga hönshus och skaffa höns blir allt seriösare. Jag gör ritningar och räknar hur mycket det kommer att kosta ca. Dyrt blir det- men det ska jag ta mig råd medans man har råd:)

Att bygga hönshus är i princip som att bygga ett fullgott hus, fast mindre. Först ska marken under vara väldränerad och stadig. Sen ska det vara välisolerat så hönsen inte fryser. Det ska samtidigt vara bra ventilation så skorsten och väggventil är ett måste. Fönstren ska vi ha liggande, rätt högt upp så solen inte värmer supermycket på sommaren men samtidigt når in på vintern när solen är låg.  Värme ska det finnas, höns mår inte bra om det är minusgrader och jag kommer att se till att de har ca 10 grader. Vi kommer att köpa ett oljeelement för detta ändamål.

El ska man ju också ha, så det ska vi dra från huset (inte från garaget som kan tyckas mer lämpligt för då flyger säkringarna)

Vi ska också ha avlopp inne i huset så det är lätt att skura där inne (Hygien är extremt viktigt i ett hönshus)

Väggarna kommer jag att måla i en plastfärg som tål väta och silikon i alla små springor så inte kvalster och annat äckligt ”får fäste”. Jag vill helst gjuta en belongplatta men det blir nog bara om vi bygger huset från grunden- vilket vi hoppas att vi slipper! Vi ska nämligen försöka hitta en lämplig bod eller barack som vi kan ha som utgångspunkt. Det blir lite billigare så- och enklare framförallt.

Så om det är någon som sitter på en barack på typ 10-15m2 så hör av er! Jag betalar! 😉

Jag ska också ha någon slagf förstu också, där man kan förvara maten och kanske ha en liten sektion som en ev höna med kycklingar kan hålla till i den första tiden.

Inne i hönshuset ska vi såklart anordna reden åt hönsen. Jag vet ännu inte hur många man ska ha, om man bör ha en till varje höna? Men eftersom de inte värper varje dag eller hela tiden så kanske inte det behövs? hm, måste kolla upp!

Sen ska man ha sittpinnar också, och vad som kan vara smart är att ha en skiva under som fångar upp det mesta av deras skit, så slipper man all skit som hamnar under pinnarna eftersom de helst sitter på dem hela nätterna och skiter allt som ofta.

Sedan ska det vara en lucka ut också, jag hade tänkt att göra som en lite luftsluss för att minska att det kyls ner i hönshuset kallare dagar eller om det blåser.

Ett litet tak direkt utanför vill jag också ha, så hönsen kan vara ute om det tex skulle regna eller snöa, dessutom får de skugga soliga dagar.

En stor hönsgård blir det också, funderade ett tag på att bygga två olika sektioner så det går att växla mellan gårdarna allt eftersom det blir urhackat- men jag vet inte…lyckas inte få till det att bli särskilt snyggt i mitt huvud…

Tillslut får vi inte glömma- jag ska ju ha höns också! De kommer jag att köpa av en uppfödare jag har kontakt med. Rasen blir Hedemora, som är en av de bevadade svenska lanthönsen som finns kvar. Den är väldigt härdig och tålig, vilket är en av de största anledningarna till att jag valde just denna ras. Dessutom är den väldigt sällskaplig och blir lätt tam. Dom är lugna och har tämligen dog ruvlust- så kycklingar lär det bli någongång. Det verkar vara svårt att få tag i kycklingar och unghöns så det är bra att ha kontakter tidigt, jag kontaktade ”min” uppfödare för över ett år sedan.

Det finns säkert någon som är intresserad av höns och ska bygga hönshus, så jag ska försöka lägga ut info kring detta kontinuerligt.


One response to “Hönshus o Hedemora

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: