Veckans tema! Kattgårdar

En katt uppskattar att få komma ut ibland, och fler och fler blir vi som faktiskt inser att katter inte har ett säkert liv på fri tass. Vilket gör att fler och fler bygger kattgårdar eller så kallade rastgårdar till sina pälsklingar.

Det finns såklart en mängd olika sätt på hur du kan göra din kattgård. Givetvis beror det också på hur du bor och vilka möjligheter du har. Bor du i lägenhet så att du har ballkong är det ett måste att näta in den om din katt ska vistat där. Är din balkong mer än fem meter över marken är det också numera lag på innätning om katt ska vara där.

Prata först med din hyresvärd så att det är ok att du nätar in balkongen. Sen BEHÖVER det  inte se ut som ”hej kom o hjälp mig”  utan det går faktiskt att göra en snygg och inbjudande kattanpassad balkong. Det bästa är att bygga en ram, från räcket upp till taket (?) och sedan näta in. Gör små hyllor i olika nivåer som katterna kan klättra och sitta på. Katten gillar höga utkiksposter så placera ett hyllplan så den kan se ut över gården eller vad ni nu har för slags utsikt.

Det snyggaste är att helt klart att ha allt bygge i samma färg, då blir det snyggare än om man har en färg på ramen och en färg på hyllorna o.s.v.

A och O är också att fylla på med växter, kanske låta en icke giftig klätterväxt klättra efter en del av nätet och ställ fram stora och små lerkrukor på golvet. En matta gör definitivt balkongen mer välkomnande och kan på somrarna verkligen kännas som ett extra rum.

Gör/köp en liten bänk som du fyller med kuddar i klatchiga färger att sitta och sova på, det uppskattas av en sömnig katt- och av dig. Dessutom är det snyggt!

Om du inte är av det slaget som hatar allt som har med små fontäner att göra, så kan du installera en mysig fontän som skvalpar mysigt och avslappnande och släcker dessutom din katts törst!

Om du bor i hus/villa eller har möjlighet att bygga en större rastgård kan man bygga på många olika sätt. Dels kan du placera den mot väggen och mot ett fönster så katter har möjlighet att komma och gå som de vill. Eller så ställer du den helt fristående och kanske en tunnel från altanen ut till gården. Så har en god vän till mig gjort. Hon gjorde en jätte fin tunnel av gröna stål stänger som man använder till rabatterna och gjorde en lång tunnel från altanen och ut till en mysig kattgård som står bland träd och buskar. Tunneln går från ett fönster i altanen och vidare ut. Där trivs katterna må ni tro. Jag tror t.o.m att hon har installerat en kattlucka från altandörren så kan katterna gå ut i gården precis när de vill!

I en kattgård är det såklart viktigt att katten har  klättermöjligheter, försök utnyttja både bredd och höjd. Se även till att Du har det trevligt i gården. Ställ in bord och stolar och ta en fika med dina katter eller läs en bok.

Gården bör inte stå direkt i solljus, katter är väldigt solkänsliga och har svårt att vara i solen längre stunder. Största delen av gården bör därför vara skuggig.

Här under ser ni en mysig kattbalkong. Kattvänlig är den ju iaf;)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: