Att tänka på inför kattköpet!

När man beslutat sig för att köpa katt har man såklart tusen frågor och funderingar kring köpet; ska det vara en hona eller hane? Kattunge eller vuxen katt? Huskatt eller raskatt?  Hur vet jag att det är en seriös uppfödare?
Ja frågorna är många!

Här har jag försökt sammanställa de viktigaste man bör kontrollera och tänka på innan ett kattköp. Allt för att det ska bli ett så lyckat köp som möjligt för Dig och din Katt!

Innan man köper katt ska man såklart noga tänka igenom beslutet. En katt lever lika länge som en hund och behöver i princip lika mycket tillsyn. Du får enl lag inte lämna din katt ensammen för länge, utan den behöver tillsyn flera gånger om dagen. Med andra ord blir du bunden. Allt för många katter råkar illa ut då allt för många köper katt utan att tänka igenom det först.

När du väl bestämt dig är det dags att fundera på om du vill ha en huskatt eller en raskatt.

Önskar du dig en huskatt finns hundratusentals hemlösa katter i Sverige som bara väntar på att få ett eget hem! Jag avråder skarpt att köpa en huskatt från annat ställe än katthem. Köper du en huskatt från en annons eller av grannen handlar det inte om något annat är bakgårdsuppfödning och är så fruktansvärt oansvarigt och oseriöst och det är inget man vill stödja.

Tänk istället på att göra en god gärning och ta kontakt med ditt närmsta katthem och fråga om du kan få adoptera en katt som inget hem har! Dessa katter är också alltid vaccinerade, ID märkta, Avmaskade, Kastrerade och undersökta när du köper dem, vilket en bakgårdsuppfödare ofta aldrig ens lägger en tanke på.

Om du är intresserad av en ”viss typ” av katt, d.v.s ett visst utseende eller ett visst temperament är det bara att börja leta genom djungeln av kattraser. När du hittat Din ras är det dags att kontakta en uppfödare av rasen. Det finns rasringar på Internet för i princip alla raserna så googla är ett bra första steg i rätt riktigt!

Det finns många skojare där ute, som är ute efter snabba cash. Säljs en katt utan stamtavla ska du DIREKT dra öronen åt dig. Oavsett om säljaren förklarar sig och det ser ut som en renrasig- så är det inte det. Har din katt inte stamtavla är det en huskatt och i Kattvärlden får du inte ens säga att det är något annat än en huskatt. Inte för att det är mindre fint! Men om du har betalat för en raskatt så ska du givetvis också få en renrasig katt med dig hem. Du får enl SVERAK aldrig avla eller ställa ut en katt som inte har stamtavla. Givetvis får du däremot ställa ut katten som Huskatt. Inte heller går det att ordna stamtavla på katten i efterhand, Oavsett vad uppfödaren säger, det går inte. Det är något uppfödaren endast kan göra.

Anledningen att katten inte har stamtavla kan vara många; föräldrarna till katten kan ha avelsförbud (ett sådant sätts av dess uppfödare) och man får då inte registrera avkommor till en sån katt, och det kan man komma undan genom att strunta i stamtavlan. Avelsfödbud sätts då uppfödaren anser att katten inte duger till avel, alltså den kan vara sjuk, bära på en genetisk sjukdom o.s.v. Men med största sannorlikhet är katten inte renrasig, utan föräldrarna/ena föräldern är en huskatt. Många köpare säger också att katterna säljs till reducerat pris tack vare att de inte har stamtavlor och man som köpare ser sin chans till en billig rasktt. En stamtavla kostar endast 200kr så det är inget annat än bullshit.

En oseiös uppfödare kan man kalla detta. Som man inte bör stödja.

Jag tycker att det är bäst att välja uppfödare innan man väljer katt, om man inte har bråttom vill säga;) Då hinner man lära känna uppfödaren och det visar att man är seriös. Då kan man istället få vänta på sin katt, men det är värt det!

De allra flesta uppfödare ställer ut sina katter. Detta för att få en syn på hur avelsarbetet går och få andras åsikter kring aveln. Jag väljer helst en uppfödare som ställt ut föräldrarna med bra resultat.

Uppfödaren bör ska testa sina avelskatter, mot vad är beroende på ras. Men vanligast och som de flesta bör testa mot är HCM, vilket är en hjärtsjukdom och är vanligare bland vissa raser. Men om en uppfödare inte gör detta behöver det inte betyda att uppfödaren är oseriös! Föräldrakatterna ska också testas mot FIV och FeLV. FIV är motsvarigheten till vår HIV och FeLV kattleukemi kan man säga.

Kattungarna ska givetvis födas upp i hemmiljö och vara en del av familjen. Om du själv har eller kommer att skaffa barn, kan det vara en fördel att köpa katt som är van vid barn, kanske har uppfödaren barn? Annars vänjer sig en kattunge väldigt snabbt vid ny miljö och nya intryck.

Kattungen ska alltid levereras vaccinerad, ID märkt och undersökt vid leverans. P.g.a vanligt förekommen anledning av oseriös avel väljer många rasuppfödare att kastrera kattungar som inte ska gå i avel. Kattungen ska också ha ett besiktningsintyg från en veterinär som inte är äldre än 7 dagar. En kattunge vars föräldrar är innekatter har väldigt liten risk att åka på mask, så vanligtvis avamskar man inte innekatter annat än om man ser att katten har mask

Du ska få din stamtavla i samband med att du hämtar kattungen. Lita aldrig på att uppfödaren ”skickar den senare”.

Hur väljer man då kattunge?

Kattungarna är sitt rätta jag redan när de är små, d.v.s är de enormt nyfikna och busiga- då kommer de med all sannorlikhet också vara det när de är vuxna och är de lite lugnare så får du en lugnare katt som vuxen.

Alla kattungarna ska såklart vara pigga, nyfikna och vara intresserade av omgivningen. De ska ha lätt rundade magar, klara ögon och munhåla, det får inte rinna ur nosen eller baken och de ska ha en blank päls, såvida du inte tittar på en pälslös katt!

Hona eller hane? Ja det är mer en smaksak, helt klart. Mina egna erfarenheter säger att det inte är någon större skillnad på honar och hanar så jag har inte så mycket att kommentera gällande det.

När du har valt din katt betalar man ofta en tingningsavgift i form av ett par tusen kronor. Men det är olika beroende på uppfödare.

Kattungen är redo att flytta hemifrån vid 12-14 veckors ålder.

Vill du hellre köpa en vuxen katt? Då har katten redan ”kommit över” den för många- jobbiga kattungetiden och de är lite lugnare. En vuxen omplaceringskatt kostar inte heller lika mycket som en kattunge. Varför inte ta hand om en äldre katt från det lokala katthemmet?

Lycka till nu i ditt kattköp och ha förnuftet med dig och gör inget förhastat. Inte heller är det någon mening att ”bara fara och kika lite på kattungarna”- det går aldrig;)

Har Du fortfarande frågor gällande ditt kattköp, vill kommentera något i texten och tycker att jag missat något viktigt eller om du bara vill prata katt, är du givetvis varmt välkommen att höra av Dig till mig, jag hjälper så gärna till!
emilieostlund(at)gmail.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: