Mina tankar kring ute- och innekatter

katter och bilar

När jag nämner innekatt så menar jag en katt som INTE går lös ute. Dvs den kan vara ute i en inhägnad, gå i sele eller bara inne. När jag nämner utekatt så menar jag en katt som går lös själv ute, utan sin ägare.

Av de utekatter jag har stött på så har inte en endaste katt på något sätt verkat “lyckligare” än mina innekatter. Mina innekatter brukar sitta och spana i fönstret eller sitta och sniffa på verandan. Vissa får det att låta som om detta skulle vara plågsamt för katten?! Jag har hört kommentarer som -”Stackars katter som sitter och tittar ut, de vill ju gå ut” hmm, mja…riktigt så är det väl inte?

Anledningarna till utekatt är många, men det är inte många som jag anser är hållbara om man ser till den värld vi lever i dag och vad katterna riskerar att råka ut för. Jag har förstått att många tycker att det är värt risken deras katt tar för att få springa runt i bostadsområdet, bilparkeringen, vägarna och ute i en skogsdunge. Det är tydligen värt att bli misshandlad, dödad och hatad för. När katten (som djur) uppenbarligen har det minst lika bra inomhus så tycker jag att det är märkligt att man “lär” sin katt att gå ute. Jag har faktiskt inte stött på en enda innekatt som har mått dåligt pga att den har varit just innekatt och inte fått ränna lös ute. Jag undrar hur en sådan diagnos blir ställd?

Många saker går ju att förebygga i sitt hem för katten. Man kattanpassar hemmet så risken för olyckor i princip är obefintlig. Man inreder sitt hem med klättermöjligheter, sovplatser, lek och bus “verktyg”. Man anpassar även fodret för en innekatt. Vissa katter gillar inte att bo “på” sin människa i en etta eller liten tvåa, och lösningen är inte att börja släppa ut den. Det är att kringgå det faktiska problemet. Man kan bygga klättermöjligheter för katten, gå ut på koppelprommenader o.s.v. Tycker man inte att detta är ett liv för en katt- avstå då hellre kattköpet om du inte kan ge den ett tryggt och lyckligt liv.

Med dagens verklighet med onda människor, bilar, sjukdomar etc så saknar jag förståelse för de som väljer att “göra” sina katter till utekatter i tätbebyggelse. Jag förstår heller inte de som skaffar en katt som redan är van med att vara ute till ett tätbebbyggt område och fortsätter låta den vara ute. Vad gör att katten blir “lyckligare” av en riktig mus med parasiter än en låtsasmus i hemmet?

Mina katter smyger på precis samma sätt när de ska attackera musen/fjädervippan/laserpricken etc som utekatten gör på sitt byte.

Mina katter fångar flygfän inne eller på verandan på precis samma sätt som utekatten gör ute.

Mina katter klättrar på sina ställningar på precis samma sätt som utekatten gör i trädet

Mina katter ligger och njuter av solen på verandan, rummet eller på fönsterbrädan, på precis samma sätt som utekatten.

Mina katter gillar att busa med varandra och har sina “rejs” där de lever om i hela huset, både i höjd och sträcka.

Mina katter får tugga på köpt kött (allt möjligt), som inte innehåller parasiter. Det är mums!

Mina katter har möjlighet att gå ut i sele, dock bara på somrarna.

Mina katter brukar ligga och lata sig i min säng eller i deras klätterställning.

Mina katter kan göra allt detta inne, utan att behöva riskera att bli misshandlade, ihjälkörda, bortsprugna, reta upp grannar etc

Argument jag ofta hör är att det tillhör kattens natur att gå fritt ute. Det är visserligen sant, men hunden då  för exempel? Det tillhör ju hundens natur att få springa fritt? Faktum är att hunden av någon art faktiskt behöver få röra sig fritt och den är gjord för att springa många många mil om dagen. Katten behöver också motion- såklart. Men långt ifrån lika mycket som hunden, kattens revir är mycket mindre än vad ett fritt levande hunddjur skulle ha haft.

Kattens natur är att sova ungefär 16- 20 timmar om dygnet, resterande tid går åt att smyga på byten. De jagar alltså inte sina djur genom att springa långa sträckor efter dem, därav kan jag tycka att det isåfall är mer ”naturligt” för en hund att springa fritt, för de behöver det mer. Även om det också såklart är fel men ni förstår var jag vill komma?

Ser man till att ge katten ett stimulerande liv inomhus med koppelpromenader så har inte innekatten det sämre!

Uppskattningsvis dör ca 25 katter om dagen i Sverige i trafiken. Det säger väl en del?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: